Tájfutás – Tájékozódási futás

Tájfutó térképA természeti sportok kedvelői közül sokan ismerik a tájfutást, többen próbálták is, de az átlag emberek nagy részének nem sokat mond ez a sportág. Sokan a terepfutással azonosítják, arról pedig fogalmuk sincs, hogy a "táj" előtag a tájékozódásra utal.
Tájfutás egyszerre versenysport és szabadidősport is. Március elejétől, november közepéig minden hétvégén rendeznek tájfutóversenyt az ország különböző tájain, ahol kezdők és profik, fiatalok és idősek egyidőben versenyezhetnek. Természetesen nem mindenki kell ugyanazt a versenypályát teljesíteni. Korcsoportonként, nemenként, sőt nehézség szerint is eltérő pályát kapnak az indulók, hogy megmérkőzzenek a kategóriájukban induló többi versenyzővel. A többségnél azonban nem a jó eredmény elérése a fő cél, hanem a szabadban végzett mozgás, a tájékozódási feladat megoldásának öröme.

Tájfutás - Tájfutó és a tájfutó bójaKülönböző versenytípusok teszik színesebbé a tájfutást, így van rövid, közép, klasszikus és hosszútávú verseny, továbbá váltó csapat és éjszakai versenyeket is rendeznek. Ezen felül természetesen további változatosságot jelent a terepek sokfélesége. Vannak versenyek az alföldön, az ország összes hegységében, dombos, erdős és nyílt területeken, de a rövidtávú versenyek esetében a városi parkok is gyakran helyszínei tájfutó versenynek.
Minden hegység más tájékozódási feladat elé állítja a tájfutókat, hisz a Mátra meredek oldalai, a Vértes szabdalt gerincei, vagy a Mecsek töbrös fennsíkja eltérő kihívásokat jelentenek.
Akinek még ez se elég, annak több szakág rendelkezésére áll, melyek közül a tájkerékpár és a sítájfutás rendelkezik a legnagyobb hagyománnyal.
Annak aki szeretné kipróbálni a tájfutást erre a bajnokságokat leszámítva minden versenyen van lehetősége.
A helyszínen is be lehet nevezni a nyílt kategóriákba, de aki teheti előre nevezzen e-mailben a rendezőknél ezzel megkönnyítve munkájukat.

A térkép elengedhetetlen eszköze a sportágnak, hisz azon vannak bejelölve a versenyzők számára ismeretlen helyen elhelyezett ellenőrzőpontok melyek közt a versenyzőnek kell kiválasztani az útvonalat.
Térképet természetesen a rendezők biztosítják, az érdeklődőknek egy egyszerű futó ruházaton kívül csak egy tájolóra van szükségük, de kezdetben bármely iránytű megteszi és tájolót is lehet vásárolni a nagyobb versenyeken, vagy a túraboltokban.

Bővebb információt a tájfutásról a tájfutás.lap.hu oldalon, vagy a tájékozódási futó szövetség honlapján lehet találni.
Természetesen igyekszünk az Outdoor blogon is információkkal szolgálni a versenyekről és élménybeszámolókat is várhattok tőlünk, de ha kérdésetek van azt is szívesen megválaszoljuk.

Címkék: , ,

Itt lehet hozzászólni !